İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNÜN GÖREVLERI
a) Görev çevresi içerisinde nüfus ve vatandaşlık hizmetlerini mevzuat çerçevesinde düzgün bir biçimde yürütmek.
b) Nüfus olaylarına ilişkin tutanakların düzenlenmesi, yasalara uygun şekilde aile kütüklerine işlenmesi ve her yıl sonunda özel kütük haline getirilmesini sağlayarak muhafaza edilmesine ilişkin iş ve işlemleri yapmak.
c) Görev çevresindeki nüfus olaylarını izleyip kütüklere geçirilmesini sağlayıcı tedbirleri almak.
d) Nüfus olaylarına ait istatistikleri tutmak ve belirlenecek sürelerde il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne ve ilgili diğer kuruluşlara vermek.
e) Cezai kovuşturmayı gerektiren halleri ve mutlak butlanla malul olan ya da kanuni şekillere uyulmaksızın yapılmış evlilikleri o yer Cumhuriyet Savcılığına bildirmek.
f) Bu yönergede belirlenen esaslara göre kayıt örnekleri veya bilgi vermek.
g) Devletimizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri uygulamak.
h) İlçe Nüfus Müdürlüğünün denetimine ilişkin raporları değerlendirerek gerekli işlemleri mevzuata uygun biçimde zamanında yapmak.
i) Nüfus hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi için halkla ilişkileri düzenlemek ve halkın bu hizmetlere katkısını sağlamak amacıyla gerekli işleri yapmak.
j) TC Kimlik Kartı ve Uluslararası Aile Cüzdanı düzenleyip vermek.
k) Yasalarla verilen diğer görevleri yaparak,
Sürücü Belgesi, Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport,Doğum, Ölüm Evlenme, Mahkeme Kararlarının Tescilleri, Tanıma, Nüfus Kayıt Örneği ve Yerleşim Yeri Belgesi Verilmesi, Adres Tescil İşlemleri, İlçe İdari Kurulu Kararı ile Yapılan Değişiklikler, Kadınlarda Evlenme ve Boşanma Sonrası Soyadı Değişikliği, Çok Vatandaşlık, Din Değişikliği Talepleri, Denklik Belgesi, Göçmen Olarak Türk Vatandaşlığına Alınanların Doğum tarihi ve yeri Düzelmeleri, Mavi Kartlıların iş ve işlemleri , Çok Dilli Belgeler (Formül A-B-C ve Evlenme Ehliyet Belgesi) ve Saklı Nüfus işlemleri gerçekleştirmektedir.