İDARİ DURUM :
1-İdari Yapı
Osmanlı Devletine 1425 yılında bağlanan İzmir ve dolayları Sığla Sancağı adını taşıyor, Anadolu eyaletinin de bir parçasını teşkil ediyordu. Daha sonradan bağımsız sancak olarak doğrudan doğruya İstanbul’a bağlanmıştır (Kaplan Paşa Eyaleti).
Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Çeşme İlçesi de bu sancakta bir ilçe olarak yerini almıştır.
Batı düzeyinde Vilayetler kurulmasını sağlayan 8 Ekim 1864 tarihli Vilayet Nizamnamesi ile eyaletler kaldırılmış, 1867 yılında çıkarılan Vilayet-i Umumiye Nizamnamesi ile merkezi İzmir olmak üzere yeni Aydın Vilayeti kurulmuştur.
Bu vilayetin İzmir Merkez, Aydın, Saruhan (Manisa) ve Menteşe (Muğla) sancakları olmak üzere 4 sancağı bulunmaktaydı. Merkez sancağının adı Sığla idi. Daha sonra bu İzmir olarak değiştirilmiştir.
Bu yeni kuruluşla Çeşme İzmir sancağına bağlı bir ilçe olarak yer almış, Alaçatı da Çeşme’ye bağlı bucak merkezi olmuştur. 1890 yılında yapılan idari bir değişiklikle Çeşme İlçesi İzmir’e bağlı ilçe hüviyetini devam ettirmiştir.
Kurtuluş Savaşına kadar bu durumda bir değişiklik olmamış, Cumhuriyetin ilanından sonra 20 Nisan 1924 tarihli ve 491 Sayılı Teşkilatı Esasiye Kanununun 89-91 maddelerine göre sancakların kaldırılması sonucu Aydın Vilayeti parçalanmış, İzmir Merkez Sancağı da İzmir Vilayeti olarak kurulmuş, Çeşme İlçesi bu yeni vilayetin ilçesi olmuştur.
6360 Sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun “Büyükşehir Belediyesi Kurulması ve Sınırlarının Belirlenmesi” başlıklı 1 inci maddesi gereğince, İlimize bağlı ilçelerin mülki sınırları içerisinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği kaldırılmış, köyler mahalle olarak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine bağlanmış, Alaçatı Belde Belediyesi ile Ovacık, Germiyan, Ildır ve Karaköy köyleri, mahalle olarak Çeşme Belediyesine bağlanmıştır.
İlçeye Bağlı Mahalleler
1- İsmet İnönü 8- Üniversite 15- Şehit Mehmet
2- Fahrettin Paşa 9- Dalyan 16- Reisdere
3- Çakabey 10- Ilıca 17- Şifne
4- Sakarya 11- Celal Bayar 18- Yalı
5- Boyalık 12- Ardıç 19- 16 Eylül
6- Altınyunus 13- Çiftlik 20- Musalla
7- Cumhuriyet 14- Altınkum 21- Alaçatı
22-Ovacık 23-Germiyan 24-Ildır
25-Karaköy
Hükümet Konağı ve Yerleşim Durumu
Kaymakamlığımız geçici olarak Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü binasında hizmet vermektedir. İlçemiz Hükümet Konağında; Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Tapu Sicil Müdürlüğü konuşlandırılmıştır.
İlçemiz 16 Eylül Mahallesi Ayasaranda Mevkii’nde bulunan mülkiyeti Maliye Hazinesi olan 22 H III pafta, 7485 ada 1 parsel, 4.190 metrekare yüzölçümlü alana genel bütçeden tahsis edilecek ödenekle yeni Hükümet Konağı yapılması Valiliğimizce uygun görülmüş olup, Hükümet Konağı yapılmak üzere 22 H III pafta, 7485 ada 1 parseldeki taşınmaz; İçişleri Bakanlığına tahsis edilmiş ve Kaymakamlığımızca da teslim alınmıştır.İlçemize yeni Hükümet Konağı yapılmasına ilişkin işlemler devam etmektedir.